Manipülasyon ve mobilizasyon, bir eklemi fiziksel olarak etkilemek için kullanılan manuel tekniklerdir. Eklem ağrısı veya sertliği durumlarında iyileşme için en etkili tedavi yöntemlerindendir. Hareket aralığını artırmak için eklemi hareket ettirmek için kullanılabilecek çeşitli teknikleri içerir.
Mobilizasyon uygulaması eklemi harekete geçirir. Bu genellikle birey rahat bir pozisyondayken gerçekleşir. Eklemin istenen aralıkta hareket ettirilmesini sağlar. Ağrı nedeniyle hastanın tek başına yapamayacağı eklem hareketini yapması açısından kolaylık sağlayacaktır. Uygulanan mobilizasyon tekniklerinin amacı; eklem sertliğini azaltmak, ağrıyı azaltmak ve eklem hareket açıklığını arttırarak rahat harekete olanak sağlamaktır.
Eklem manipülasyon ve mobilizasyonları eklemlerdeki dizilim bozukluğu ve mekanik bozukluğu gidermek, eklemin hareketlenmesini sağlayarak ağrı ve hareket bozukluğunu tedavi etmek ve vücut biyomekaniğini düzeltmek amacıyla uygulanır. Ekleme uygulanan germe ve itmeler eklem reseptörlerini uyararak gevşemeyi sağlamaktadır. Böylece eklem hareket açıklığında artış ve ağrıda azalma sağlanır. Mobilizasyonun amacı, kısıtlı bölgelerde hareketi en ileri derecede ve ağrısız biçimde arttırarak fonksiyonu kazandırmak ve vücut mekaniğini korumaktır.
Mobilizasyon/Manipülasyonun Etki Mekanizması Nedir?
Mobilizasyon ve manipülasyon teknikleri eklem etrafındaki yapıların esnekliğinin arttırılması, eklemdeki dizilim bozukluğunun düzeltilmesive eklem hareketliliğinin arttırılması gibi mekanik etkileri vardır. Ayrıca bu tekniklerin ağrı ve kas spazmını azaltan nörofizyolojik etkileri de vardır. Bu etkilerle eklemlerdeki mekanik reseptörler uyarılarak ağrı reseptörleri bloke edilir ve sonucunda ağrı, spazm giderilmiş olur.
Hangi Durumlarda Uygulanır ?
- Boyna bağlı baş ağrısı
- Bel Ağrısı, bel kayması
- Boyun Ağrısı
- Lumbal Spinal Stenoz (kanal daralması)
- Omuz Problemleri (donuk omuz,impingemet)
- Ayak Bileği Problemleri (topuk dikeni, tarsal tünel)
- Myofasyal ağrı sendromu
- Kalça problemleri (priformis sendromu, siyatik problemleri)
- Diz problemleri (ön çapraz bağ yırtıkları, menisküs problemleri)
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.